REGION WINIARSKI MORAWY

 

Region winiarski MORAWY ma wspaniałe warunki klimatyczne do produkcji białych win o ciekawym bukiecie i korzennym smaku, dzięki całej gamie mikroelementów i substancji z morawskich urodzajnych gleb. Kompozycję aromatów i smaku podkreślają świeże kwasy zachęcające do jeszcze jednego łyku trunków sharmonizowanych smakowo, pochodzących z poszczególnych regionów Moraw. Morawskie czerwone wina towarzyszyły od dawien dawna kuchni wiejskiej i były napojem właścicieli winnic stymulując ich do dalszej pełnej mozołu uprawy i kultywacji swych winnych krzewów. Smak wina cechowała zawsze pewna “regionalna autentyczność“ gatunku, w powiązaniu z zachowanym charakterem cech wina czerwonego owocowego. Cechy czerwonych win zmieniają się ostatnio pod wpływem stosowania nowoczesnej technologii produkcji, która nadaje im więcej delikatności. Urzekający kraj południowo-morawski i jego unikatowe warunki naturalne nadają uprawianym tam winom swoiste cechy, które stanowią główny powód stale rosnącego zainteresowania się nimi przez coraz liczniejsze rzesze konsumentów.

Region winiarski MORAWY położony między 48°40´szerokości północnej w południowej części Moraw i między 49°20´ w okolicy Brna obejmuje około 96% powierzchni rejestrowanych winnic w Republice Czeskiej. Średnia temperatura roczna wynosi 9,42°C, średnie opady roczne wynoszą 510mm a średnia roczna długość nasłonecznienia wynosi 2.244 godzin - zgodnie z 78-letnią średnią stwierdzoną w ośrodku uprawy wina w miejscowości Velké Pavlovice. Na Morawach południowych jest 80% roczników posiadających dobrą, bardzo dobrą i znakomitą jakość wina i tylko 20% roczników przynosi jakość gorszą. Klimat jest zmienny ze skłonnością do lądowego, ze sporadycznymi falami wilgotnego powietrzna atlantyckiego lub nawet lodowatego z kontynentu. Okres wegetacyjny jest poniekąd krótszy niż w Europie Zachodniej, ale za to odznacza się w większości lat wyższą intensywnością cieplną letnich miesięcy, co oddziałuje pozytywnie na skracanie fenofaz wegetacyjnych winorośli i umożliwia w ten sposób uprawianie późno dojrzewających odmian winorośli, dających wina wysokiej jakości. Na Morawach dojrzewanie winorośli przebiega wolniej i dlatego utrzymuje się w nich i koncentruje większa ilość i większa różnorodność substancji aromatycznych.

Poszczególne regiony winiarskie charakteryzują się specyficznymi rodzajami win, np. chilijskie są mocno skoncentrowane, treściwe i bogate w garbniki, francuskie wytrawne charakteryzują się wyjątkową harmonijnością smaku i zapachu. Jeśli jednak chcielibyśmy spróbować wina od naszych bliższych sąsiadów to z pewnością należy wspomnieć o południowych Morawach czeskich.

Południowe Morawy i ich winnice to wyjątkowe miejsca, w których świętuje się zarówno kulturę picia, jak i uprawę oraz przetwórstwo winogron. Znajdziemy je na północnym skraju klimatycznej strefy uprawy winorośli, gdzie przez większość roku panuje łagodny, środkowoeuropejski klimat. Obecnie południowy zakątek Moraw to jeden z najbardziej docenianych regionów winiarskich na świecie, słynący z produkcji najlepszych win białych. Nie bez powodu ich uprawy obejmują ponad 70% całej produkcji win na tym terenie.


Potrzebujesz pomocy?

Zadzwoń:

+48 517 874 820

+420 608 700 099

Newsletter

Otrzymuj kupony rabatowe, informacje o promocjach, nowościach.