Kerner 

Odmianę wyhodował w Państwowym Instytucie Kształcenia i Badań w Weinsbergu w Württembergii w Niemczech A. Herold w roku 1929 przez skrzyżowanie odmian Trollinger x Riesling reński. W 1969 roku klasyfikowano Kernera do wszystkich niemieckich regionów winiarskich i nadano mu ochronne prawa autorskie. Nazwa odmiany pochodzi od nazwiska A. Kernera, ...

Odmianę wyhodował w Państwowym Instytucie Kształcenia i Badań w Weinsbergu w Württembergii w Niemczech A. Herold w roku 1929 przez skrzyżowanie odmian Trollinger x Riesling reński. W 1969 roku klasyfikowano Kernera do wszystkich niemieckich regionów winiarskich i nadano mu ochronne prawa autorskie. Nazwa odmiany pochodzi od nazwiska A. Kernera, lekarza i poety z Weinsbergu, który swoim pacjentom polecał szklankę wina jako najlepszy naturalny środek leczniczy.

Wino jest zielonożółte do słomiasto żółtego, zawiera świeże substancje aromatyczne, które przypominają bardziej skoncentrowany zapach Rieslingu reńskiego, ewentualnie z nutą muszkatu. Ciało wina jest pełne i przy zastosowaniu technologii reduktywnej uzyskuje się świeży a nawet mocny typ pełnego, eleganckiego i atrakcyjnego dla zwykłego konsumenta wina. Do jego zalet należy dobra jakość wina nawet w gorszych rocznikach.

Wino nadaje się wspaniale do różnych przystawek, łącznie z owocami morza, do cielęciny z rożna, do ryb, również wędzonych, do szparagów i do wielu rodzajów serów, zwłaszcza serów do smarowania. 

czytaj więcej...
Niestety w danej chwili nie posiadamy win w tej kategorii.

Potrzebujesz pomocy?

Zadzwoń:

+48 500 536 722

+420 608 700 099

Newsletter

Otrzymuj kupony rabatowe, informacje o promocjach, nowościach.