Merlot 

Stara, typowo francuska odmiana, genetycznie zbliżona do Cabernet Franc. Często używa się do cuveé z Cabernet Sauvignon – swoją delikatnością zmiękczają bardziej agresywne taniny Cabernet Sauvignon i przyczyniają się do jego szybszego dojrzewania. Odmiana zdobywa popularność wśród winiarzy morawskich, którzy przy sprzyjających warunkach (najciep...

Stara, typowo francuska odmiana, genetycznie zbliżona do Cabernet Franc. Często używa się do cuveé z Cabernet Sauvignon – swoją delikatnością zmiękczają bardziej agresywne taniny Cabernet Sauvignon i przyczyniają się do jego szybszego dojrzewania. Odmiana zdobywa popularność wśród winiarzy morawskich, którzy przy sprzyjających warunkach (najcieplejsze stanowiska, lekkie ciepłe gleby z wilgotniejszym podłożem) uzyskują ciekawe efekty.

Wino jest delikatne, gładkie, pełne o wyraźnym rubinowym kolorze, o wyższej zawartości taninów, taniny te są jednak przyjemne, nie drażniące. Kwasowość jest niższa. Z aromatów typowe są przejrzałe czarne porzeczki, czarna czereśnia, śliwki, powidła, figi, róża. po dłuższym leżeniu w butelce pojawiają się aromaty tytoniu, trufli, kawy, czekolady. Młode wino nie jest w pełni typowe, najwyższą jakość uzyskuje się po dwu-trzy letnim dojrzewaniu w beczkach.

czytaj więcej...
Ilość win w tej kategorii: 3

Wino o kolorze rubinowym aż ciemnego granatu .

80,00 zł
W magazynie

Mocny smak, aromat

40,00 zł
W magazynie

W smaku wiśnie w czekoladzie

105,00 zł
W magazynie
Wyświetlone: 1 - 3 z 3

Potrzebujesz pomocy?

Zadzwoń:

+48 500 536 722

+420 608 700 099

Newsletter

Otrzymuj kupony rabatowe, informacje o promocjach, nowościach.