Cabernet Franc 

Szczep pochodzący z francuskiego Bordeaux, tu też uprawiany na największą skalę, jak również w dolinie Lory. Występuje również we Włoszech, Kanadzie, a także w USA (głównie Napa Valley w Kalifornii), Argentynie i Nowej Zelandii. Preferuje klimaty chłodniejsze i wilgotniejsze niż jego syn Cabernet sauvignon, lubi gleby kredowo-gliniaste. Owoce do...

Szczep pochodzący z francuskiego Bordeaux, tu też uprawiany na największą skalę, jak również w dolinie Lory. Występuje również we Włoszech, Kanadzie, a także w USA (głównie Napa Valley w Kalifornii), Argentynie i Nowej Zelandii. Preferuje klimaty chłodniejsze i wilgotniejsze niż jego syn Cabernet sauvignon, lubi gleby kredowo-gliniaste. Owoce dojrzewają nieco wcześniej niż innych gatunków czerwonych winorośli. Owoce tego szczepu maja cienko skórkę Używany na ogół przy produkcji win kupażowanych, często jest mieszany z Merlot i Cabernet sauvignon, łagodząc ich charakter i dosładzając trunek. Rzadko produkuje się z niego wina odmianowe. Powstałe z gron tego szczepu wino ma jasny czerwony odcień, jest słodkie i aromatyczne ale o wysokiej kwasowości. Dominują zapachy malin i czerwonych porzeczek, śliwek i pieprzu.

czytaj więcej...
Niestety w danej chwili nie posiadamy win w tej kategorii.

Potrzebujesz pomocy?

Zadzwoń:

+48 500 536 722

+420 608 700 099

Newsletter

Otrzymuj kupony rabatowe, informacje o promocjach, nowościach.