Różowe wino 

Wino różowe –  produkuje się z ciemnych (nazywanych czarnymi) winogron bardzo podobnie do wina czerwonego.

Zgniata się więc na początku procesu winogrona, aby umożliwić dostęp moszczu do skórek, które są źródłem czerwonego koloru. Inaczej jednak niż w przypadku czerwonego wina po maceracji fermentacja ze skórkami trwa bardzo krótko - kilka do ki...

Wino różowe –  produkuje się z ciemnych (nazywanych czarnymi) winogron bardzo podobnie do wina czerwonego.

Zgniata się więc na początku procesu winogrona, aby umożliwić dostęp moszczu do skórek, które są źródłem czerwonego koloru. Inaczej jednak niż w przypadku czerwonego wina po maceracji fermentacja ze skórkami trwa bardzo krótko - kilka do kilkunastu godzin. Fermentujący moszcz odcedza się i odciska podobnie do metody stosowanej w produkcji białego wina i dalej fermentuje już jak białe wino. Powoduje to, że do alkoholu przedostaje się tylko bardzo niewielka ilość barwnika. Tak więc wino nabiera koloru różowego. Cechą charakterystyczną tego wina jest to, że posiada częściowo walory smakowe zarówno białego wina (fermentowanego bez skórek) jak i czerwonego (fermentowanego ze skórkami). 

Do różowego wina możemy zaliczyć Ryšáka - wspólna fermentacja białych i czerwonych gron. 

czytaj więcej...
Ilość win w tej kategorii: 4
Nowość

Pinot noir i pinot gris

44,00 zł
W magazynie
Nowość

Orzeźwiające frizzante na letnie dni

33,00 zł
W magazynie

Soczyste i świeże

26,00 zł
W magazynie
Nowość

Długi owocowy posmak 

44,00 zł
W magazynie
Wyświetlone: 1 - 4 z 4

Potrzebujesz pomocy?

Zadzwoń:

+48 789 018 492

+420 608 700 099

Newsletter

Otrzymuj kupony rabatowe, informacje o promocjach, nowościach.