Sauvignon 

Sauvignon blanc, – drugi pod względem wielkości światowych upraw biały szczep winorośli, pochodzący przypuszczalnie z regionu Bordeaux we Francji. Nazwa wywodzi się od francuskich słów sauvage (dziki) i blanc (biały), które odnoszą się do dziko rosnących krzewów tej odmiany na południowym zachodzie Francji, być może wywodzących się od savagnin, ...

Sauvignon blanc, – drugi pod względem wielkości światowych upraw biały szczep winorośli, pochodzący przypuszczalnie z regionu Bordeaux we Francji. Nazwa wywodzi się od francuskich słów sauvage (dziki) i blanc (biały), które odnoszą się do dziko rosnących krzewów tej odmiany na południowym zachodzie Francji, być może wywodzących się od savagnin, popularnej w Jurze. Sauvignon blanc jest uprawiany w wielu regionach winiarskich świata jako podstawa orzeźwiających i wyrazistych wytrawnych białych win odmianowych.

W warunkach morawskich jest to wino bardzo cenione o kolorze żółtozielonkawym o wyraźnej woni i smaku przypominającym dojrzały agrest, kiwi, brzoskwinie, melon, morele, ananas, czarną porzeczkę, pokrzywę czy też marcepan. Często wspominany charakterystyczny smak pokrzywy jest jednak odznaką słabszych roczników z wyższą zawartością kwasów. Wysoką jakość uzyskuje Sauvignon po przekwaszeniu w dębowych beczkach. Bardzo dobre zwłaszcza z okolic Jaroslavic, Valtic i Znojma.

czytaj więcej...
Ilość win w tej kategorii: 3

Lekko mineralny, pikantny, soczysty Sauvignon blanc.

65,00 zł
W magazynie

Wyrazisty aromat, pikantny posmak

78,00 zł
W magazynie

Cukier resztkowy połączony z przyjemną kwasowością

60,00 zł
W magazynie
Wyświetlone: 1 - 3 z 3

Potrzebujesz pomocy?

Zadzwoń:

+48 789 018 492

+420 608 700 099

Newsletter

Otrzymuj kupony rabatowe, informacje o promocjach, nowościach.