Wino dodane poprawnie do Twojego koszyka
Ilość win w Twoim koszyku: 0. Jest 1 wino w Twoim koszyku.
Odmianę wyhodował w Państwowym Instytucie Kształcenia i Badań w Weinsbergu w Württembergii w Niemczech A. Herold w roku 1929 przez skrzyżowanie odmian Trollinger x Riesling reński. W 1969 roku klasyfikowano Kernera do wszystkich niemieckich regionów winiarskich i nadano mu ochronne prawa autorskie. Nazwa odmiany pochodzi od nazwiska A. Kernera, ...
Odmianę wyhodował w Państwowym Instytucie Kształcenia i Badań w Weinsbergu w Württembergii w Niemczech A. Herold w roku 1929 przez skrzyżowanie odmian Trollinger x Riesling reński. W 1969 roku klasyfikowano Kernera do wszystkich niemieckich regionów winiarskich i nadano mu ochronne prawa autorskie. Nazwa odmiany pochodzi od nazwiska A. Kernera, lekarza i poety z Weinsbergu, który swoim pacjentom polecał szklankę wina jako najlepszy naturalny środek leczniczy.
Wino jest zielonożółte do słomiasto żółtego, zawiera świeże substancje aromatyczne, które przypominają bardziej skoncentrowany zapach Rieslingu reńskiego, ewentualnie z nutą muszkatu. Ciało wina jest pełne i przy zastosowaniu technologii reduktywnej uzyskuje się świeży a nawet mocny typ pełnego, eleganckiego i atrakcyjnego dla zwykłego konsumenta wina. Do jego zalet należy dobra jakość wina nawet w gorszych rocznikach.
Wino nadaje się wspaniale do różnych przystawek, łącznie z owocami morza, do cielęciny z rożna, do ryb, również wędzonych, do szparagów i do wielu rodzajów serów, zwłaszcza serów do smarowania.
+48 789 018 492
+420 608 700 099