JAK WYBRAĆ WINO

 

Wzrok nasz pada na etykietę butelki, czytamy słowo, którego na ogół używamy nie zastanawiając się nad jego pochodzeniem i znaczeniem.

Czytamy KABINET i wiemy, czego od takiego wina oczekiwać. Chodzi o wino lekkie, rzeźkie, suche i delikatne o przyjemnym i eleganckim zapachu. Zawartość alkoholu niska, bez cukru. Wino, które orzeźwi i zachęci, by znów po nie sięgnąć. Skąd jednak wzięła się nazwa KABINET? Jak i gdzie powstała i od kiedy jest w użyciu?

Gdy dwanaście cysteriańskich mnichów z Burgundii założyło w 1136 roku w Niemczech nad rzeką Ren klasztor Eberbach, nikt nie przypuszczał, że na przełomie stuleci stanie się on tak ważnym dla winiarstwa miejscem. Cystersi pierwotnie uprawiali modrą  odmianę z Burgundii, zanim z czasem  stwierdzili, że lepsze rezultaty przynoszą odmiany białe.

Winnicę Steinberg obsadzono  sadzonkami już w 1232 roku, ale budowę kamiennej ściany, osłaniającej winnicę i nadającej  temu miejscu francuski szarm, dokończono dopiero w roku 1766. W 1677 roku po raz pierwszy skorzystano z nazwy CABINET, co oznacza miejsce dla przechowywania cennych przedmiotów, a po francusku znaczy tyle co wartościowy skład.

W tym wypadku chodziło o metodę, gdy do klasztornego piwnicznego kabinetu układano  najlepsze wina, które dojrzewały tutaj co najmniej przez dziesięć lat, a które później sprzedawane były przez mnichów po bardzo wysokiej cenie. Tę metodę, dzięki której cena jednej butelki wzrastała wielokrotnie, z powodzeniem wykorzystali i inni producenci oraz handlowcy z szeregów niemieckich wieśniaków i mieszczan. Nierzadko oni swe przyszłe drogie wino magazynowali bezpośrednio w swych domach, często w pomieszczeniach, gdzie nocowali.

W pierwsze miesiące po zbiorze z tego powodu, by wino  przechowywane bez przerwy  w odpowiednio wysokiej temperaturze sfermentowało, w następnych latach zaś po to, by mieli je stale pod obserwacją. I tak w 18. wieku z pochodzenia  francuskiego  słowa  cabinet powstał KABINETT a jeszcze później, dzięki całoeuropejskiej sławie wina rynskiego, trafiło to określenie do winiarstwa sąsiadujących państw. W Republice Czeskiej za KABINET uważane jest wino jakościowe tzw. Prädikat, do produkcji którego użyto winogron o zawartości cukru od 19 do 21 stopni czeskiego znormalizowanego moszczomieru. Znaczy to, że w stu litrach moszczu z winiogron przed fermentacją znajduje się od około 19 do 21 kilogramów naturalnego cukru gronowego.

Uwaga na koniec: Moszczu tego  oczywiście  nie wolno dalej dosładzać cukrem buraczanym – powstałoby wówczas z niego tylko wino jakośćiowe, jednak bez określenia tzw. Prädikat . Na określenie to zasługują wina kabinet  19°-21°, późny zbiór 21°-24°,  wybór z wigron ponad 24°, wybór z  jagód nad 27°, wybór z rodzynek ponad 32°, wino lodowe a słomowe .


Potrzebujesz pomocy?

Zadzwoń:

+48 789 018 492

+420 608 700 099

Newsletter

Otrzymuj kupony rabatowe, informacje o promocjach, nowościach.